skip to Main Content

Landet runt: Peters härliga hundliv

Landet Runt: Peters Härliga Hundliv

I vår löpande serie Landet runt får ni träffa medarbetare runtom i landet och den här gången är vi i Malmö och pratar med Peter Kvist!

Hej Peter! Vad gör du hos We i Malmö?

Hej! Jag gör lite allt möjligt faktiskt, jag är inblandad i flera olika uppdrag. Jag jobbar sedan länge med Telia och Region Skåne, men jag är också med och projektleder för Telenor, där jag samordnar och bevakar deras intressen i LTE-utrullningen i Stockholms tunnelbana.

Utöver det brukar jag också hjälpa Patrik (Olsson) och Mikael (Steinholtz) med upphandlingar som rör mobila inomhusnät – som tekniskt sakkunnig kan man säga. Jag har kommit in mer och mer på säljaktiviteter, vilket är kul eftersom jag lär mig en hel del om upphandlingar och hur man utformar anbud korrekt. Det är en hel vetenskap med offentlig upphandling kan jag säga!

Det är också kul att jag bidra med mitt nätverk i säljarbetet – jag har ju varit nästan 20 år i branschen.

Peter i färd med att vinna terränglöpningen på årets We-mästerskap

Peter i färd med att vinna terränglöpningen på årets We-mästerskap

20 år är lång tid, men du kan väl sammanfatta vad du hunnit med att göra?
Jag är teleingenjör från början, högskoleingenjör.
Mitt första jobb efter utbildning och lumpen var på dåvarande Europolitan. De första 13 åren jobbade jag som fälttekniker innan jag gick över mer på projektledning och swap-projekt.
Det jobbade jag med i ca 3-4 år innan jag ville gå från kundsidan till konsultsidan, för att få jobba med allt möjligt. Det är roligt med variationen som det ger att vara konsult och jag har inte längtat tillbaks!

Vad uppskattar du mest med att vara konsult?
Omväxlingen i konsultrollen – att få jobba med olika operatörer som har olika arbetssätt. Det är väldigt utvecklande. Jag gillar också mixen av tekniskt jobb och att få vara med i säljarbetet och göra behovsanalyser och annat som hör säljarbetet till.

Det var en stor omställning när jag först blev konsult. Det är ju ganska ofta det dyker upp saker som man aldrig gjort förut och de ska lösas och levereras. Numer tycker jag bara det är roligt när det kommer sådana uppdrag, men i början var det ovant!

Det kom till exempel ett uppdrag från Sydvatten som Mikael lurade in mig på, där de skulle ha täckning längs en 9 mil lång tunnel mitt i mörkaste Småland – det var jag ju inte helt bekant med så att säga, men det gick bra. Vi har dem som kunder fortfarande så jag tror de blev nöjda säger Peter och skrattar.

Hur hanterar du eventuell stress och utmaningar som konsultlivet ger?
Jag försöker hela tiden ha kontroll på tidsaxeln – att det finns möjlighet att prioritera och flytta runt uppgifter. Ibland går det inte, men då finns ofta bra kollegor och ledare som kan hjälpa till att avlasta. Jag som person gillar ju dock att vara lätt överbokad, jag tycker om när det händer saker.

Berätta om hur du började på We?
Jag har i princip varit med sen starten – jag började i augusti 2013. Jag och min sambo Jessica (som också jobbar på We) var nummer 4 och 5 på Malmökontoret!

Trivs du bra?
Ja, verkligen! Det känns tryggt med We som arbetsgivare – oavsett vilken kund jag sitter hos och hur det är där, så vet jag att jag har en trygg arbetsgivare som vill satsa på sin personal.

När du inte jobbar, då är det hundar som gäller, eller hur?
Jajemen! Vi har tre hundar tillsammans, jag och Jessica. Mitt aktiva hundintresse startade faktiskt när jag träffade Jessica. Hon hade brukshundar, som hon tränade och tävlade med och jag följde med en helg när vi precis hade träffats och sen var jag fast.

Jag tog över Jessicas äldre hund och började träna och tävla den, så att hon kunde fokusera på den yngre hunden som hon också hade.
Bruksträning

Hur kom det sig att du fastnade för detta?
Jag har alltid gillat att röra mig och vara ute i naturen och det här hundlivet är ett utmärkt sätt att se nya saker och komma ut!

Berätta mer om vad ni tränar!
Tävlingsformen kallas bruks – man kan köra sök, skydd, IPO eller spår till exempel.
Vi kör det som kallas spår, vilket innebär att hunden ska spåra ett människospår och markera eller plocka upp ett antal apporter längs vägen. Typiskt är det en bana i skogen på 1,5 km.
Det är en ren tävlingsgren, men vi har funderat på att gå med i Missing People för att hjälpa till att hitta försvunna personer. Tyvärr börjar den äldsta hunden bli för gammal så vi får se.
DSC_0720

Valpen har vi tänkt utbilda till tjänstehund inom försvaret och då använder de ju hundarna vid behov, i sökandet efter försvunna personer bland annat.

Vad är viktigast när man tränar en hund?
Att träna upp en hund från ingenting är svårt, vi håller på med det nu. Det absolut viktigaste är att hunden tycker det är roligt – man måste lära sig att leka med hunden och ha kul tillsammans.

Det är också viktigt att veta att hunden lär sig det du belönar; har du dålig tajming så är det kanske ett felaktigt beteende som sätts. Det är jätteviktigt att belöna rätt saker. En hund gör ju aldrig fel enligt sitt sätt att tänka – de gör det de får vinst på så att säga.

Konsekvens är viktigt, på ett sjyst sätt. Hundar är klipska, de märker om du är ovan och utnyttjar situationen så fort de kan.

Hur mycket tränar ni då?
En hel del! Vi åker ut på helgerna på träningsläger och det är aktivitet från 9-15 i princip oavbrutet. Man är rätt mör i benen när man kommer hem!

Vad är det bästa med det?
Att man får väldigt nöjda hundar – de tycker det är jätteroligt! Rottweilern har ju rätt dåligt anseende, men det är ofta understimulerade hundar som inte sköts på rätt sätt.

Samarbetet ute i skogen är häftigt – man har ingen aning om väderstreck och vart bilen är men det löser man tillsammans med hunden – ett härligt samarbete.

Det låter som att det finns likheter mellan detta och arbetslivet?
Ja, verkligen. Glädjen inte minst, det är så viktigt att ha roligt!

Samarbete är ju också en nyckel till framgång, jobbar vi själva kommer vi ingenstans, det är tillsammans vi löser det! Oavsett om det är kollegor eller kunder.
Både hundar och människor kan ha olika bra dagar och man får anpassa sig och peppa varann när det behövs.

Finns det någon stor skillnad?
Ja, hundar har en kravlös kärlek, haha. Det är lite enklare med dem!

Tack Peter och lycka till med träningen!
DSC_0727

Back To Top