skip to Main Content

Mobile World Congress Barcelona – We rapporterar

Mobile World Congress Barcelona – We Rapporterar

Våra fyra par ögon och öron på Mobile World Congress Barcelona har haft en riktigt intensiv och rolig vecka på världens största mobilteknikmässa – och de har såklart spanat åt oss! Här kommer deras rapport från veckan.

Veckans 5 hetaste

Förutom 5G, som självklart var ett hot topic på mässan, så var följande 5 fenomen frekvent återkommande:

 • IoT(NW IoT) – Narrow Band Internet of Things. Det här är någonting vi inte hörde om förra året, det verkar ha tagit fart under året och kommer standardiseras senare i år. NB-IoT är ännu snålare och effektivare än LTE-M, vilket innebär längre räckvidd, bättre batteritid samt billigare chip.
 • VR-glasögon – Virtual Reality är på väg att bli riktigt verkligt i vår vardag! VR/3D har ökat väldigt mycket sedan förra året, då vi bara såg det hos en utställare, nu hade varenda mobilleverantör VR-glasögon. Vissa satte man telefonen i, andra kopplade man bara in terminalen. Vissa hade även 4D; en vision vad man kan leverera med 5G.
 • 360-kameror – LG /GoPro hade även 360-kameror för att skapa filmer till VR-glasögon. Kommer troligen fler av dessa!
 • Software-SIM – industrin pushar för att man istället för fysiska simkort använder inbyggda chip direkt i IoT-devices, smarta bilar och smartwatches, med mjukvara färdiginstallerat. Byte av operatör och uppgradering sker via mobilnätet (s.k. OTA), vilket ger flexibilitet och mindre kostnader.
 • Smart Watches – alla mobiltillverkare och klocktillverkare med flera kompletterar nu sina produktportföljer med smartwatches.
  Designen är flexibel, med möjlighet att byta armband och annat utseende på klockan. Dessutom byggs fler funktioner in i klockan, som navigering, telefoni och blindskrift, pulsmätare,hjärtmätare, lagring av musik och kartor med mycket mer.

Mobile World Congress Barcelona

Kim testar VR

Terminal-kampen

Kampen är ju stenhård när det gäller att vinna konsumenterna med de bästa/coolaste/mest prestandapackade terminalerna. Vi har valt ut den vi tycker är veckans vinnare och lyfter fram några andra intressanta nyheter – återstår att se om vi läser glaskulan korrekt!

 • LG G5 – Årets vinnare på terminalsidan är LG G5 enligt oss (Apple är dock som bekant inte här, så ev överraskningar senare i år från Cupertino är utom tävlan här). LG:s nya smartphone med många funktioner och möjlighet att anpassa den utifrån dina intressen. Är du en fotofantast eller bara gillar snygga selfies, ja då kan du docka in en kameramodul med fler funktioner, för den musik- och ljudnörden finns en Bang Olufsen-modul som ger, om inte det perfekta ljudet, så i alla fall en härlig ljudupplevelse.
 • Samsung lanserade S7 och S7 Edge, inga rafflande nyheter, men bra förädlingar av deras föregångare S6 och S6 Edge.
 • Huawei’s Mate 8, också en vanlig Android, som kom med något nytt; en knogfunktion de kallar Smartnuckle. Man kunde rita en symbol med knogen för att snabbt komma till den app du ville. Kanske inte livsnödvändigt, men lite roligt i alla fall tycker vi!
 • Moto (Motorola) från Lenovo utmärkte sig för att den var vattentät och ändå snygg. Samarbetet mellan Lenovo & Motorola är något marknaden följer med spänning.

Mobile World Congress Barcelona

LGG5
Veckans vinnare – LG G5

Smått & Gott

Något vi tyckte var riktigt fint var en blindskriftsklocka – det är ju det bästa med IT, att helt nya hjälpmedel för vardagen dyker upp. Den här klockan översätter meddelanden till blindskrift som man kan läsa av på klockan.

En riktig livräddare vi tittade på var Hearttracker; en produkt för övervakning av hjärtat. Ett device sätts på bröstkorgen och kopplas till en probe. Enheten sänder mätvärden till läkaren för löpande koll. Hearttracker har också inbyggd GPS och paniklarm i händelse av hjärtattack.

Roligast? Det var nog ändå det spejsiga datorbordet här nedanför, som vi bara sett på film förut!

Det var allt för nu – en solig försommarhälsning från ett underbart härligt Mobile World Congress Barcelona!

/Kim, Birger, Alexander och Peter

 

Back To Top